Klassieke Pilates

DE METHODE

Velen van jullie zullen het woord ‘pilates’ herkennen vanuit de fitnesswereld. Klassieke Pilates is echter een trainingsmethode die dicht bij de oorsprong is gebleven met aanpassingen naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek. Joseph Pilates heeft deze methode ruim 80 jaar geleden ontwikkeld. Een methode die gericht is op het verbeteren van de totale lichaamshouding, het versterken van de spieren en het in balans brengen van het lichaam en geest: gezondheid, weerbaarheid en herstel.
De methode bestaat niet slechts uit een aantal lossen oefeningen, maar uit een goed doordachte serie gecontroleerde bewegingen waarbij gewerkt wordt vanuit het ‘powerhouse’, juiste ademhaling en focus. De serie oefeningen zijn oa. gericht op het verbeteren van de lichaamshouding, kracht, flexibiliteit, balans, spieren, bindweefsel en concentratie.

Bij deze methode worden de dieper liggende buikspieren aangesproken en de serie oefeningen met focus uitgevoerd in een flow die de werking versterkt. De speciale manier van ademhalen maximaliseert het effect. Doordat veel gericht is op het ‘lang’ maken van de wervelkolom worden de rug- en nekwervels ontlast. Wanneer je al enige tijd de lessen volgt, zul je je bewust worden van de vooruitgang en de voordelen in het dagelijks leven ervaren, zowel fysiek als mentaal.

Velen zijn ook blij met het economischer leren omgaan van spieren en energie! Spanningen oa. in nek, schouders en rug worden losgelaten en spierkracht wordt alleen daar ingezet waar het nodig is voor die houding en/of beweging. Dit is vrij snel in het dagelijks leven toepasbaar.

Of je nu een stressvol leven hebt, een zittend of zwaar lichamelijk beroep hebt, paardensport, krachttraining of kickboxen beoefend, etc…wanneer je de techniek van de Klassieke Pilates goed eigen hebt gemaakt zul je merken dat de effecten positief zijn. Joseph Pilates heeft oorspronkelijk deze methode tijdens de 1e wereld oorlog ontwikkeld om gewonde soldaten te helpen herstellen/te revalideren en de weerbaarheid bij hen te versterken. Het bleek in de praktijk zeer effectief!

GROEPSLESSEN VOOR VERSCHILLENDE DOELGROEPEN:

1. beginnende en ervaren sporters (varierend in intensiviteit en moeilijkheidsgraad):
2. meer of minder revaliderend gerichte groepen (met rug-, heup-, schouder-, nekklachten of pijn in spieren en/of bindweefsel);
3. ouderen (speciale aandacht voor oa. balans, coordinatie, kracht, soepele gewrichten en mobiliteit).

INDIVIDUEEL:

1. in het verlengde van fysiotherapie, osteopathie, chiropractie, huisarts of ziekenhuis wordt regelmatig individuele begeleiding ingezet;
2. men kan om verschillende redenen (medisch, persoonlijk of vanuit specifieke doelstellingen) kiezen voor individuele begeleiding;
3. sommigen geven de voorkeur aan een combinatie van groepsles en individuele begeleiding;
4. zwangerschapspilates.

HAALBARE DOELSTELLINGEN ZIJN OA:

– economischer gebruik van spierkracht en energie;
– het loslaten van opgebouwde spanning (oa. nek, schouders,rug);
– beter gebruik van ademhalingstechnieken;
– betere lichaamshouding;
– betere lichaamscoordinatie;
– sterkere spieren; (o.a buik, rug, bekken, benen)  ;
– grotere flexibiliteit en lenigheid;
– soepele gewrichten en sterkere botten;
– effectievere longcapaciteit;
– hoger concentratie vermogen;
– betere balans (fysiek/mentaal);
– betere regulatie van stress;
– positief lichaamsbewustzijn;
– bevorderd herstel na ziekte/van blessures.

Ervaar het gewoon een keer en geef je op voor een gratis intake en proefles!
Nieuwsgierig geworden en behoefte aan meer informatie of overleg?…neem gerust kontakt op!