Joseph Pilates

Joseph Pilates

Joseph Pilates behoort tot een van die mensen die het vermogen had om buiten conventionele paden te denken. Hij wordt gezien als een visionair die ver zijn tijd vooruit was. Zijn ideeen waren verfrissend en zijn werk van invloed tot op de dag van vandaag. Hij was een echte body and mind pionier met een holistische visie.

Hij is geboren in 1880 in Duitsland. Als kind had hij veel last van astma, rachitis en reuma. Om hier verbetering in aan te brengen, beoefende hij gymnastiek en werd hij al op jonge leeftijd een bekwaam atleet, skiër en duiker.

HOLISTISCHE METHODIEK

Hij bestudeerde oosterse bewegingssystemen zoals Yoga en Zen en antieke Griekse krijgskunst. Hij bekeek en onderzocht de wisselwerking tussen het menselijk spierstelsel, de adem en de geest. Vanwege zijn astma kwam hij via onderzoeken uit op een speciale manier van ademhalen die voor een effectievere longcapaciteit zorgt.

CONTROLOGY: FYSIEK EN MENTAAL

Vanuit deze achtergrond ontwikkelde hij een holistisch oefenprogramma dat hij “Contrology” noemde. Holistisch: druk van het dagelijks bestaan, milieuvervuiling, onvoldoende lichaamsbeweging, onvoldoende zelfbewustzijn, onvoldoende buitenlucht of goede voeding, waren volgens hem allemaal factoren van invloed op gezondheid en welzijn (fysiek en mentaal). Hij had zijn eigen fysieke belemmeringen overwonnen en wilde met zijn Contrology andere mensen helpen. Tijdens het begin van de eerste wereld oorlog heeft hij in Engeland medegevangenen oefeningen geleerd waarbij het ging om de combinatie van fysieke fitness, controle ademhaling en mentale focus om kracht en flexibiliteit te versterken. Na de oorlog keerde hij terug naar Duitsland en werkte hij met revaliderende patiënten.

In 1926 werd Pilates onder druk gezet om het Duitse leger les te geven in zijn ‘Contrology-trainingsmethode’. Hij was echter een pacifist en vertrok naar de Verenigde Staten waar hij zijn methode introduceerde. Hij ontmoette daar zijn vrouw Clara, die verpleegster was en opende een eigen studio in ‘the house of New York City Ballet’. Contrology werd razend populair. Pilates ontwikkelde de methode verder om het ook bekend te maken bij het grote publiek. Contrology is een goede trainingsmethode die ook nog eens gewoon leuk is om te
doen. Met deze methode (later ‘Klassieke Pilates’ genoemd) ga je er beter uitzien,presteer je beter en…vooral… voel je je beter!

In 1967 stierf Joseph Pilates: een man die zijn hele leven heeft gewijd aan de studie van fysieke educatie en de steeds verdere ontwikkeling van Contrology-trainingsmethode. Zijn vrouw heeft zijn werk voortgezet.